VRF, Değişken Soğutucu Akışkan Debisi anlamına gelmektedir. Bir dış ünite ile birden fazla iç ünitenin kontrol edildiği klima sistemidir. Bir VRF Klima Sistemi, binanın değişen kapasite ihtiyaçlarına bağlı olarak soğutkanın akışını kontrol eder. VRF Klima Sistemi bina dışında bulunan dış ünite ve bina içindeki yaşam alanlarını soğutmak ve/veya ısıtmak amacı ile kullanılan iç ünitelerden oluşur. VRF Klima Sistemlerini, klasik split klimalardan ayrılan en büyük özelliği; değişken gaz debisi sayesinde enerji tasarrufu ile birlikte çalışıp kullanıcıların konforunu en yüksek seviyede tutmasıdır. Çevreye maksimum özen ve saygı gösteren sistem, enerji tasarrufuna odaklanmış, gelişmiş uygulama esnekliği sağlar. Çok katlı bir plazadan, bir tek villaya kadar yeni yapılan veya mevcut her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkanı sağlamaktadır. VRF Klima Sistemleri; gelişmiş kontrol ve akış denetim üniteleri ile donatılmıştır. Gerektiği kadar soğutucu akışkan, doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan yere sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlanmaktadır. VRF Klima Sistemleri; alışılmış split klima sistemlerinden bir soğutucu hattında isteğe bağlı olarak farklı HP kapasite aralığında ki bir dış ünite ve birden fazla iç üniteye bağlanabilmektedir. Soğutucu akımı inverter kontrollü bir kompresör veya kompresörlerle çeşitlendirilerek, havası şartlandırılmış mekanlara göre soğutucu akışkanın uyum göstermesi sağlanır. İleri düzey bir kontrol sistemi ısıtma ve soğutma modları arasında geçiş sağlar. VRF Klima Sistemleri 2 farklı sistemden çeşidi vardır. Heat Recovery VRF (aynı anda hem ısıtma, hem soğutma) Heat Pump VRF (aynı anda sadece ısıtma yada sadece soğutma) VRF Klima Sistemleri; ofisler, alışveriş merkezleri, lüks apartmanlar, villalar, restoranlar, plazalar, oteller gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde başarıyla kullanılır. Bir dış ünite ve bir de iç üniteden oluşan split klima modelleri de kendi arasında salon tipi, duvar tipi, yer ya da tavana bağlı klima modelleri olarak gruplandırılır. Özellikle duvar tipi klima modellerinin birçoğu split klima olarak karşımıza çıkar.
VRF sistemi çalışma prensibi aslında oldukça kolay anlaşılır aşamalardan meydana geliyor. İlk olarak VRF klima çalışma prensibi temelde dış ortama yerleştirilen bir dış ünite / dış ünite grubu ve buna bağlı çok sayıda iç üniteden meydana geliyor. Dış ünite grubu ile iç üniteler arasındaki fiziksel bağlantı ise bakır boru hattı ile oluşturuluyor. Hassas kontrole sahip bir otomasyon sistemi de çizdiğimiz bu çerçeveye eklememiz gereken bir diğer madde. Tüm bunlar VRF sisteminin sağlayıcıları olarak sayılabilir. Sistemde dolaşan soğutucu gaz da iklimlendirmeyi sağlıyor. Dış üniteden çıkan bakır boru hattı (gaz ve sıvı), iç üniteler boyunca sistemi dolaşıyor ve ardından tekrar dış üniteye dönüyor. İç mekânlardaki her bir iç ünitenin bakır boru hattına bağlanabilmesi içinse “joint” adı verilen bağlantı elemanları kullanılıyor. Bu Y harfine benzeyen bağlantı elemanı da bakırdan imal ediliyor. VRF sistemlerinin avantajı da genel olarak bu çalışma prensibinden kaynaklanıyor. Yani, her bir ünite ana boru hattına bağlı olup birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebiliyor. Böylelikle ihtiyaç duyulmayan alanlarda iklimlendirme yapılmıyor ve bu da enerji verimliliğine destek oluyor. Özetlemek gerekirse: VRF çalışma prensibi sayesinde aynı anda birçok iç üniteyi kontrol ederken, hepsini aynı anda devreye sokmanız da gerekmiyor. Yalnızca ihtiyaç duyulan alanlardaki iç üniteleri devreye sokabilir, böylece ihtiyaç duyulmayan alanlarda gereksiz enerji sarfiyatını önleyebilirsiniz. Sistemin adeta kalbi diyebileceğiniz unsur ise DC inverter kompresörler. Bu kompresörler, toplam kapasiteyi hassas olarak ayarlayabiliyor. Böylece her odanın ihtiyacına göre gaz debisi ayarlanabiliyor. DC inverter kompresörler bu açıdan minimum enerji kullanımını kolaylaştırıyor. Sonuç olarak tüm sistem ihtiyaç duyulduğu kadar çalışıyor ve gereksiz enerji harcanmasının önüne geçiliyor.
VRF sistemler; hava soğutmalı VRF sistemleri ve su soğutmalı VRF sistemleri olarak da ikiye ayrılıyor. Hava soğutmalı VRF sistemlerinde ısı transferi fanlar yardımı ile yapılıyor. Bunlar, en yaygın VRF sistemleri olarak da biliniyor. Su soğutmalı VRF sistemleri ise ısının suya aktarılması anlamına geliyor. Bu sistemlerde fana ihtiyaç duyulmuyor ve ısı, herhangi bir kaynaktan sağlanan suya aktarılıyor. Bu iki sistem, hava kondenserinin soğutma şekline göre ortaya çıkmıştır. Bunun dışında mesela işletme özelliklerine göre de VRF sistemlerini iki gruba ayırabiliriz. Bunlar da Heat Pump VRF sistemleri ve Heat Recovery VRF sistemleri şeklinde. Heat Pump VRF sistemlerinde iç üniteler aynı modda çalışıyor. Yani aynı anda ısıtma ya da soğutma yapılamıyor. Heat Recovery VRF sistemlerinde ise iç üniteler farklı modlarda çalışabilir. Yani, biri ısıtma sağlarken diğeri soğutma sağlayabiliyor.