İletişim

Ürünler

Split Klima

product-image

SPLİT KLİMA NEDİR?

Split klima, bağımsız bir üniteye sahip olan ve iki ayrı birimden oluşan klima modelleri olarak tanımlanabilir. Bilindiği gibi klima sistemleri iç ünite ve dış ünite olmak üzere iki ana parçaya sahip bulunur. İç ünite, iç ortamda ısı alışverişi yaparken dış ünite ise dış ortamda ısı alışverişi gerçekleştirir. İç ünite ve dış ünite arasında gaz akışı ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur. İşte split klimalar iki ayrı birimden oluşur. En az iki üniteden meydana gelen klimalar olarak da tanımlayabileceğimiz split klimalar, çoğunlukla evlerde tercih edilir. Bir dış ünite ve bir de iç üniteden oluşan split klima modelleri de kendi arasında salon tipi, duvar tipi, yer ya da tavana bağlı klima modelleri olarak gruplandırılır. Özellikle duvar tipi klima modellerinin birçoğu split klima olarak karşımıza çıkar.

Split Klima Nasıl Çalışır?

Split klimalarla ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de bu klimaların nasıl çalıştığı. Split klima modelleri çalışma sisteminde enerji ve ısı transferi prensibini temel alır. Burada kullanılan sistem bir hava transferi değildir. Split klima modellerinde kompresör, kondenser, genleşme valfi gibi parçalar dış ünitede bulunur ve ısı çevrimi de ana pompa ya da eşanjör ile dış ünitede gerçekleşir. İç ünitede ise; evaporatör ve radyal fan sistemi bulunur ve ortama şartlandırılmış hava verilir. İç ünitelerin tavan, duvar ve döşeme tiplerinde çeşitleri bulunur. Split klimalarda dış üniteye birden fazla iç ünite bağlanması mümkündür. Bu da kullanıcılar açısından büyük bir avantaj sağlar. Split klimaların iç ve dış üniteler arasında gaz transferi, yalıtımlı bakır borular vasıtasıyla sağlanır. Evaporatör yani buharlaştırıcı kanallarına soğutucu girdiğinde ısıyı, soğutulan maddeden soğurur. Soğutucu gazın sıvı olarak girip, buharlaşarak gaz olup maddeden çekildiği bölümdür. Evaporatörün kanallarına soğutucu girince ısıyı, soğutulan maddeden soğurur. Bu esnada ısıyı ortamdan emerken kaynamaya başlar ve sonrasında da buharlaşır. Kısacası; soğutucu akışkan sıvı olarak girdiği bölümden gaz olarak çıkar. Böylece ortamdaki ısı alınarak ortama soğuk ya da serin bir hava aktarılır. Soğutma işleminde split klima çalışma prensibini bu şekilde özetlemek mümkün. Isıtma işleminde ise kompresörden buharlaşmış olarak çıkan gaz, evaporatörde sıvı hale dönüşür. Dış üniteye buharlaşarak gelen gaz, sıvı hale dönüşürken ortama ısı verir. Split klimalar, elektronik devre kartı ile kontrol edilir.

Split Klima Özellikleri

Yeni iklimlendirme sistemleriyle üretilen split klimalarda hidroflorokarbon (HFC) karşımı olan ve “R32” adı verilen çevre dostu soğutucu gazlar kullanılır. Split klimalar; mono split ve multi split sistemler olarak ikiye ayrılır. Split klimalarda iç ve dış ünite ayrı yerlerdedir. Split klimalar yer tasarrufu etmek isteyenler için ideal bir seçenek olarak öne çıkar. Split klimalar anti-bakteriyel klimalardır.

Split Klimalar Nerelerde Kullanılır?

Split klimalar geniş bir kullanım alanına sahip olmasıyla da öne çıkar. Genellikle duvar tipi split klima ve salon tipi split klima modelleri tercih edilir. Duvara kolaylıkla monte edilebilen duvar tipi split klima modelleri küçük mekânlarda rahatlıkla kullanılabilir. Salon tipi split klima modelleri ise daha büyük alanlar için idealdir. Split klimalar genel olarak şu mekânlarda ideal iklimlendirme sağlar: Konutlar, İşyerleri, Bilgi işlem odaları, Mağazalar, Alışveriş merkezleri, Düğün salonları, Kapalı konser salonları, Kongre merkezleri, Seminer ve konferans salonları, Toplantı salonları, Kapalı spor salonları.